Cukrzyca to choroba, która atakuje ludzi w różnym wieku. W związku z tym zróżnicowane są jej metody leczenia i stadium zaawansowania. Jedynym wspólnym mianownikiem dla wszystkich cukrzyków jest mierzenie poziomu cukru po jedzeniu, gdyż to od niego uzależnione są dalsze medyczne kroki.
Typy cukrzycy
Wyróżnia się trzy typy cukrzycy. Pierwszy z nich to cukrzyca wrodzona, którą się ma od dziecka. Dziecięca odmiana jest trudna do opanowania, gdyż niekontrolowane wzrosty cukru we krwi są nagminne, a poza tym trudno namówić malucha do podjęcia rygorystycznej diety. Druga odmiana to cukrzyca ciążowa.
Jest ona stosunkowo łagodna, a wzrost cukru we krwi następuje sporadycznie, zazwyczaj po nadmiernym spożyciu pokarmów. Jednak kobieta w ciąży nie może podejmować zbyt radykalnych ograniczeń żywieniowych ze względu na swój błogosławiony stan. Jak zapobiec nagłym wzrostom cukru może ciężarna? Zazwyczaj poprzez stosowanie słodzików i jedzenie dużej ilości warzyw, które są niskokaloryczne. Trzeci typ to cukrzyca starcza. Ona powstaje w wyniku wyeksploatowania organizmu.
Jak zmierzyć poziom cukru po jedzeniu u dziecka?
Najlepsza do wykonania tego zadania będzie pompa insulinowa. Ona poinformuje malucha czy powinien coś zjeść, czy raczej jeszcze z tym zaczekać. Poza tym ona na pewno nauczy go jak zapobiegać wzrostowi cukru, by nie stanowił on już zagrożenia dla samopoczucia.
A jak zapobiec nagłym wzrostom cukru u seniorów?
Tutaj najlepszą robotę zrobią leki. One nie tylko zapobiegną wzrostowi cukru we krwi, ale i obniżą ciśnienie tętnicze i uregulują nawodnienie i gospodarkę elektrolitową całego organizmu. Zresztą seniorzy z racji wieku i tak nawykli do stałego przyjmowania leków.