Osłabiona odporność przejawia się zazwyczaj częściej występującymi infekcjami, chociaż w jej wyniku mogą się też pojawiać inne dolegliwości, jak na przykład afty czy pleśniawki. W takiej sytuacji warto pomóc sobie poprzez stosowanie dobrej jakości substancji poprawiających kondycję układu immunologicznego. Jak wybrać dobry preparat wzmacniający odporność?
Tran czy olej z wątroby rekina?
Te dwa surowce często są mylone, jednak należy pamiętać, że pod nazwą „tran” kryje się tylko i wyłącznie olej z wątroby dorsza, zawierający cenne kwasy omega oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Te składniki wzmacniają układ odpornościowy i ogólnie korzystnie wpływają na organizm, dla którego taka pomoc jest bardzo przydatna po przebyciu infekcji. Nie oznacza to, że produkty zawierające olej z wątroby rekina są nic nie warte – zawierają skwalen i alkiloglicerole stymulujące odporność. Warto wspomnieć, że jedynym preparatem z tej grupy mającym status leku jest Tran Hasco; pozostałe to suplementy diety.
Witamina D – dobra na wszystko
Większość Polaków cierpi na niedobór witaminy D ze względu na to, iż jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, których nie ma za dużo w naszej strefie geograficznej. Ma ona duży wpływ na odporność – zwiększa poziom limfocytów i wygasza stany zapalne, a oprócz tego zapobiega demineralizacji kości, wpływa na pracę serca, a być może nawet działa przeciwnowotworowo.
Jeżówka purpurowa – trochę zapomniana, ciągle skuteczna
Występuje w postaci tabletek, nalewki i syropu. Wzmacnia odporność poprzez zwiększenie aktywności komórek układu immunologicznego podczas zwalczania stanu zapalnego. Jednak w przeciwieństwie do np. Tranu Hasco nie należy stosować jej przez dłuższy czas – kuracja powinna trwać maksymalnie 10 dni, a najlepsze efekty przynosi jeszcze podczas trwania infekcji.