Podwyższone ciśnienie krwi może powodować szereg poważnych chorób, bezpośrednio zagrażających życiu. Należą do nich takie schorzenia, jak zawał serca, udar mózgu czy niewydolność nerek. Warto wcześnie zareagować na nadciśnienie i zmienić styl życia, aby w przyszłości uniknąć groźnych dla zdrowia i życia sytuacji.

Tabletki na nadciśnienie czy dieta?
Leczenie farmakologiczne jest najprostszym rozwiązaniem przy jakichkolwiek kłopotach ze zdrowiem. Czy jest jednak wystarczającym? Może właściwa dieta i zmiana szkodliwych dla życia nawyków żywieniowych lepiej wpłynie na organizm niż leki, które zazwyczaj posiadają długą listę skutków ubocznych? Już wyeliminowanie z codziennego jadłospisu niektórych pozycji pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia krwi oraz cały organizm. Sprawi, że można obejść się bez recepty i bez leków.

Jakich produktów unikać przy nadciśnienie?
Pierwszym podstawowym składnikiem, który jest niewskazany przy podwyższonym ciśnieniu krwi jest sól. Obecnie jej spożycie jest tak duże, że podniesiono normy do 6 g na dobę. Sól jest obecna przede wszystkim w żywności przetworzonej, gotowych sosach, wędlinach czy fast foodach, a także popularnych przegryzkach takich jak chipsy czy paluszki. Aby w przyszłości obyć się bez recepty na leki zmniejszające ciśnienie należy unikać także żółtych serów, wieprzowiny oraz wszystkiego, co podnosi poziom złego cholesterolu. Te krótkie wytyczne mogą w przyszłości pomóc uniknąć konieczności łykania każdego dnia tabletki na nadciśnienie.