Melisa lekarska wykorzystywana jest już od wieków, ale najpierw doceniano przede wszystkim jej walory smakowe w kuchni. Melisa jest rośliną wieloletnią, która silnie się rozkrzewia i dorasta do kilkudziesięciu centymetrów wysokości. Jej łodygi i sercowate liście pokryte są delikatnymi włoskami, które po roztarciu wydzielają przyjemny, cytrynowy zapach.
Jak działa melisa?
Ziele melisy znane jest przede wszystkim jako remedium na niepokój i stres. Zawartość olejku działa na układ nerwowy spowalniająco, a na mięśnie gładkie rozluźniająco.
Melisa działanie ma nie tylko uspokajające, ale również antybakteryjne dzięki zawartości garbników oraz przeciwwirusowe dzięki obecności flawonoidów działających antyoksydacyjne.
Tylko uspokajająca?
Regularnie przyjmowane zioła są skuteczne, a ich działanie delikatne, ale stanowcze. Jedna filiżanka herbaty z melisy dziennie obniża zły cholesterol oraz działa kojąco na układ nerwowy.
Świetnie pobudza apetyt, a wypita po ciężkostrawnym posiłku filiżanka melisy przyspieszy i zintensyfikuje aktywność soków trawiennych, które odpowiedzialne są za poradzenie sobie ze zbyt obfitym posiłkiem.
Wskazana jest również przy skurczach jelitowych.
Melisa (przeczytaj więcej na Lekinatury.pl) może być stosowana przez kobiety w ciąży, ponieważ nie wiąże się to z żadnym ryzykiem – bezpieczne jest wypijanie nawet dwóch filiżanek herbaty z suszonych liści melisy. Jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie na zioło.