Miażdżyca może stanowić naprawdę duże zagrożenie dla zdrowia, dlatego też warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla tych osób, które chcą zapobiec miażdżycy albo pozbyć się jej.
Co jeść, a co unikać?
Dieta miażdżycowa powinna opierać się na kwasach tłuszczowych omega-3, które mają pozytywny wpływ na poprawę profilu lipidowego krwi. Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają również na pracę całego układu sercowo-naczyniowego, dlatego też nie można przejść obok nich obojętnie. Kwas ten nie tylko zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepu, ale co najważniejsze spowalnia rozwój zmian miażdżycowych. Specjaliści od zdrowego odżywiania zalecają, aby spożywać przynajmniej dwie porcie ryb tygodniowo. Poprawne odżywianie w miażdżycy powinno opierać się na żywności funkcjonalnej, która wzbogacona jest właśnie w kwasy tłuszczowe.
O czym należy pamiętać?
Dieta miażdżycowa całkowicie wyklucza spożywanie tłustych mięs, wędlin i słoniny. Do jadłospisu warto dodać niskotłuszczowe mleko. Ograniczyć należy konsumpcję masła i zmniejszyć spożywanie soli. Unikać należy także cukrów prostych. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany, dlatego też warto postawić na grube kasze, brązowy ryż i pieczywo razowe. Poprawne odżywianie w miażdżycy wymaga także unormowanie masy ciała. Dzięki ćwiczeniom i diecie można zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL. Koniecznie trzeba zrezygnować z palenia i picia alkoholu.